Akaun penjejakx.onpay.my telah dibekukan. Segala kesulitan yang dialami adalah amat dikesali.

Borang Pendaftaran EFCS by Penjejak X

Borang Pendaftaran EFCS by Penjejak X

Kenapa Bengkel EFCS Diadakan Selama Dua(2) Hari ?

*

Di sini saya kongsikan EFCS Module untuk dibuat perbandingan. Modul ini diperbaik untuk memberi peluang kepada yang level newbies/beginner/zero-knowledge untuk belajar secara hands-on. Sasaran utama bengkel ini ialah melahirkan pedagang dari Zero to Hero!

*

Ramai yang bertanya tentang kesesuaian bengkel ini. Malah ramai juga takut bermula sebab tidak tahu nak bermula dari mana. Oleh itu, saya akan terangkan apa yang anda akan pelajari selama sesi EFCS ini. Berbaloikah anda meluangkan 2 hari dalam hidup anda untuk mendapatkan soft-skill untuk menjana pendapatan dalam segmen Portfolio Income?

*

Hari Pertama (Day 1) - Newbie to Intermediate

Sesi ini akan bermula dengan hal-hal terknikal berkaitan penyediaan tools untuk berdagang. Link untuk charting platform dan peralatan yang perlu dibawa akan diberikan melalui confirmation email sebelum kelas.

*

Semasa kelas, anda akan diajarkan cara menggunakan charting platform secara details. Maksudnya, sesi coaching step by step diadakan sehingga mampu setting charts,  membuka multi time frame charts, melukis, plot, save chart, pilih template dan pelbagai lagi.  

*

Seterusnya cara nak key in order mengikut jenis order dan markets, ketetapan Stop Loss, Target Profit, setting lot size dan pelbagai lagi sehinggalah ke tahap aplikasi sebenar.

*

Beberapa Setups akan ditunjukkan secara conceptual supaya tidak terlalu mendadak. Apa yang penting konsep pasaran serta sifat Futures Markets bermula dari asas akan didedahkan dahulu. Begitu juga pemahaman tentang Analisis Teknikal, Fundamental dan Setimen pasaran. 

*

Hari Kedua (Day 2) - Intermediate to Advance

*

Sesi ini adalah berkenaan memasuki medan juang secara praktikal. Umpama sesi “sparring” berkali-kali sebelum dibenarkan masuk ke gelanggang tinju.

*

Banyak jurus berkaitan Trading Setups akan diajarkan. Begitu juga dengan aspek psikologi dalam pasaran, aspek kewangan, kawalan risiko, optimumkan keuntungan, taktikal memasuki pasaran dan banyak lagi yang sangat relevan dan disesuaikan dengan pengalaman coach dalam markets selama lebih 12 tahun.

*

Pendek kata, peserta akan diajar cara berjuang dalam market secara holistic (Holistic Trading Approach).

*

Saya memang bercadang jadikan sesi 2 hari ini sebagai "one stop session". Yang datang dengan minda kosong akan pulang dengan ilmu penuh di dada, laptop yang dilengkapi charting tools serta trading platform dan kitab Candlestick Notebook yang sangat berguna. Malah, pembukaan akaun trading Maybank dan charting percuma pun akan dibereskan sepanjang sesi ini.

*

Bagi tujuan follow-up pula, ia akan di adakan melalui medium-medium berikut:

1.    Watsapp Group

2.    FB: Elite Group Futures Traders (EGFT)

3.    Free Recharge Session – biasanya di Maybank Dataran (Bangsar), Bursa Malaysia atau Universiti berkaitan

*

Persolannya, sanggupkan anda menghabiskan masa 2 hari, sekali dalam seumur hidup anda untuk skill yang berpanjangan ini? Apa yang anda akan diperolehi ialah “recession proof skills".  Jadi kenalah korbankan hujung minggu dan kickstart untuk memulakan a thousand journey.

*

Untuk itu, sila tanya diri sendiri..."if not now, when...?”

Salam hormat.